Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan BAŞTUĞ
(“Tarla Sera” dergisinin Haziran 2022 sayısında yayınlanmıştır.)
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan BAŞTUĞ
(“Tarla Sera” dergisinin Haziran 2022 sayısında yayınlanmıştır.)
Karışım olarak formüle edilmiş bitki koruma ürünü (KBKÜ), birlikte formüle edilmiş birden fazla aktif madde içeren bir bitki koruma ürünü olarak tanımlanmaktadır. Örneğin iki-üç insektisit, iki-üç fungisit, iki-üç herbisit, spesifik bir akarisit ile spesifik bir insektisit ya da bir herbisit ile bir bitki gelişim düzenleyici aktif maddenin hatta bir insektisit aktif maddesi ile bir fungisit aktif maddesinin birlikte formüle edildiği karışımlar bu kapsamdadır. Ayrı olarak ambalajlanmış ama birlikte kullanılması daha iyi sonuç veren iki farklı ürün tek bir paket içinde kullanıma sunuluyorsa bu bir karışım değil “ikiz veya kombi paket” olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıda sıralanan nedenlerden bazen biri, bazen de birkaçı nedeniyle KBKÜ’ye ihtiyaç duyulmaktadır. Her ne kadar BKÜ etiketlerinde bu yönde bir öneri/tavsiye olmasa da üreticiler kültür bitkilerinde aynı zamanda/dönemde sorun olan birden çok etmen ile mücadelede maliyet ve uygulama kolaylığı gibi nedenlerle tek bir aktif madde içeren çeşitli BKÜ, aynı zirai ilaçlama aletinin deposunda karıştırarak kullanmaktadırlar. Bu tank karışımları bazen zirai ilaçlama aletinin deposunda çökme, topaklaşma veya hızla bozulma gibi istenmeyen fizikokimyasal reaksiyonlara dolayısıyla biyolojik etkinin düşmesine, kalıntı riskinin doğmasına hatta bazen bitkilerde ciddi fitotoksik etkiye neden olabilmektedir.
Risk değerlendirmesinden geçmiş KBKÜ yerine, gereksiz/ bilinçsiz tank karışımları, mahsulde kalıntı problemine, etmenlerin zirai ilaçlara daha hızlı direnç kazanmalarına, başta polinatörler ve doğal düşmanlar olmak üzere, uygulayıcıya ve çevredeki hedef dışı canlılara daha yüksek yan etkilere neden olabilmektedir. KBKÜ yerine iki-üç farklı BKÜ kullanıldığında daha fazla iş gücü, hammadde, nakliye, ambalaj atığı oluşmakta, daha fazla depoya vb. ihtiyaç duyulmaktadır. Gittikçe artan ruhsatlandırma kriterleri, veri talebi ve yüksek maliyet nedeniyle yeni aktif madde keşfinin zorlaşması, birçok aktif maddenin yasaklanması/kısıtlanması, mevcut aktif maddelerin sürdürülebilir ve efektif kullanımı için KBKÜ’ye ihtiyaç oluşmuştur.
Kısacası ya geniş etki spektrumu sağlanarak birden çok zararlı etmeni aynı anda kontrol etmek, etkinlik seviyesini ve koruma süresini artırmak ya da sürekli sorun olan zararlı etmenlerde direnç gelişimini önlemek için KBKÜ geliştirilmiştir.
Farklı zararlı organizmaları aynı anda kontrol edebilen KBKÜ’ne;
Tek aktif madde içeren BKÜ ile karşılaştırıldığında KBKÜ’nün en önemli avantajları, farklı özelliklere sahip aktif maddelerin karışımları (örneğin biri kontakt diğeri sistemik olan, biri temas diğeri mide zehiri etkili olan, biri önleyici diğeri tedavi edici olan) aynı hedef üzerinde daha yüksek etki gösterirler. Bu tür karışımlar özellikle bitki yapısı veya zararlı davranışı nedeniyle zirai ilaç zararlı buluşmasının zor olduğu durumlarda, aynı zararlı etmenin farklı gelişim aşamalarının kontrolüne de yardımcı olabilir.
Bazı karışımlar, üründe farklı zamanlarda sorun olan farklı zararlı organizmaları kontrol etmek için de kullanılabilir. Örneğin bir aktif maddenin tohumla taşınan mikroorganizmaları veya toprak altı zararlıları hedef aldığı ve diğer aktif maddenin yaprak döneminde sorun olan zararlı veya mikroorganizmaları kontrol edebildiği karışım tohum ilaçları çok az miktarda uzun süre koruma sağlamaktadırlar. Bu tür karışımlara, bitki büyüme düzenleyicilerinin de eklendiği durumda daha iyi ve hızlı bitki gelişimi de hedeflenebilmektedir.
Bazı karışımlar, etki spektrumunu oldukça genişleterek bir mahsulde aynı anda sorun olabilen pek çok zararlı organizmanın kontrolüne olanak sağlarken bazılarına da daha yüksek etkinlik sağlar.
Spesifik etkiye sahip iki farklı herbisit aktif maddesinin karışım hâlinde uygulanması tek başlarına aktif maddelerin aktivitesinde çok az veya hiç örtüşme olmadığından daha avantajlı olabilir. Bu tür herbisit karışımları, örneğin hem dar hem de geniş yapraklı yabancı otlara karşı etki edebilirken hem çimlenmiş hem de henüz çimlenmemiş yabancı ot tohumlarını etkileyerek hem hızlı hem de daha uzun süre etkili olabilmektedir.
Bir ürünün izin verilen maksimum dozu, örneğin ekotoksikolojik veya insan sağlığı ile ilgili endişeler nedeniyle azaltıldığında, farklı aktiflerin daha düşük dozlarda karışımı yapılarak kullanımı uygun olabilir. Aktif maddelerin bu tür karışımları ister tek bir zararlı organizmaya ister bir dizi zararlı organizmaya karşı olsun, sinerji nedeni ile bazen tekli ürünlere kıyasla daha düşük dozlarda etkili olabilmektedir.
Tekli ürünle karşılaştırıldığında karışımın diğer genel avantajları arasında daha az paketleme ve operatörler için uygulama sayısının azaltılması sayılabilir.
Sonuç olarak KBKÜ kullanıma hazır preparat olup, formülasyon üzerinden ruhsatlıdır ve standart olarak istenilen tüm veriler ruhsata esas çalışmalara dayandırılarak sağlanır.
Dünyada pestisit tüketim miktarı dikkate alındığında 1. sırada Çin, 10. sırada Hindistan yer almaktadır. Her iki ülkenin dünya genelinde pestisit pazarı üzerinde önemli etkileri vardır. Çin dünyada pestisit ihracatında(value) lider durumdadır. Dünyanın en büyük ülkesi olarak soğuk, ılıman ve tropikal iklimleri de kapsayan değişik iklim alanlarına ve büyük bir nüfusa sahiptir. Dünya toplam ekilebilir tahıl arazisinin yüzde 10’una sahip olan Çin‘de toplam 1648 zararlı organizma bitkisel üretimde yoğun bir baskı oluşturduğundan çok çeşitli pestisit kombinasyonu kullanımı bir gereklilik olarak görülmekte ve kullanılmaktadır.
2019 itibariyle, 701 aktif maddeyi içeren toplam 41 bin 204 pestisit tescil edilmiş. Bunlardan 4 bin 513’ü teknik madde, 36 bin 691 ise formülasyon olarak ruhsatlı. Çin’de 2005 yılında 800 farklı karışım hâlde pestisit formülasyonu varken bu sayı 2019 itibariyle 12 binin üzerine çıkmıştır. Hindistan Asya içinde en büyük 2. pestisit üreticisi durumundadır. 2020 yılında 27 aktif madde yasaklanmış, 277 farklı aktif madde içeren 589’u tek aktif, 203’ü çift aktif karışımı halinde olmak üzere toplam 792 formülasyon ruhsatlıdır. Yeni başvuruların çoğu karışım içerikli formülasyonlardır.
Dayanıklılık yönetimi ve bilinen diğer parametreler nedeniyle karışım ilaçların ruhsatlanması sürdürebilir bitki koruma uygulamaları açısından gereklidir. Dünyadaki pestisit trendleri ve aktif madde keşiflerindeki sıkıntılar dolayısıyla ülkemizde de karışım şeklinde formüle edilmiş bitki koruma ürünlerine ihtiyaç duyulmakta ve ruhsatlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Ruhsatlandırma kriterlerinde ülkeye özgü ihtiyaçların göz önünde bulundurulması gerekmektedir.